Blog
Geschreven door bouwvakkersonline op 15 februari 2019

Premies voor verwarming

In de meeste huishoudens wordt het meeste energie verbruikt om de woning te verwarmen. Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie kunt u energie besparen. U kunt uw oude verwarmingsinstallatie of hoogrendementsketel bijvoorbeeld vervangen door een condensatieketel. Ook een microwarmte-krachtkoppeling of een warmtepomp zijn goede alternatieven. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.

Als u een energiezuinige verwarmingsinstallatie plaatst, kunt u in aanmerking komen voor premies van de overheid.

  • Renovatiewerken die uw woning voorzien van centrale verwarming (ook bijvoorbeeld een pelletketel) kunnen ook in aanmerking voor een renovatiepremie. Deze premie is afhankelijk van uw inkomenssituatie en uw woning moet minstens 30 jaar oud zijn.
  • Als u kleinere werken uitvoert aan uw verwarming, bijvoorbeeld om de risico's van CO-vergiftiging in te perken, dan kunt u voor die werken een verbeteringspremie krijgen. Hiervoor moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn. Of u deze premie kunt krijgen, hangt af van uw inkomenssituatie. Opgelet: de verbeteringspremie wordt stopgezet op 1 juni 2019. U kunt die premie aanvragen ten laatste op 31 mei 2019.
  • Uw netbeheerder geeft een premie voor de installatie van een warmtepomp in een woning waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31-12-2013 werd ingediend.
    Als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt, kunt u ook een Totaalrenovatiebonus krijgen.
  • Als u uw hout- of kolenkachel of open haard vervangt door een gaskachel of gashaard, kunt u hiervoor een premie voor de vervanging van individuele verwarmingssystemen op vaste brandstoffen krijgen.
  • De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK's) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.
  • Beschermde afnemers’ kunnen een premie voor een condensatieketel krijgen van hun netbeheerder. De premie geldt alleen voor woningen die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie.
  • Ten slotte kunt u in een aantal gemeenten een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. 

U denkt eraan één van deze maatregelen toe te passen? Neem dan contact met de bouwvakker in uw regio (type: sanitair en verwarming HVAC) voor een vrijblijvende offerte. 

bron: www.vlaanderen.be