Blog
Geschreven door admin op 16 maart 2018

Renovatie rijmt op Isolatie

Ga je binnenkort energetisch renoveren? Dan moet je voldoen aan de EPB-wetgeving en ben je met andere woorden verplicht om energiezuinig te verbouwen. Voldoende isoleren is daarbij cruciaal. Maar ook als je een kleinere renovatie uitvoert, heeft isolatie z’n voordelen. Met op plaats één: veel geld besparen. Maar bezint eer ge begint en contacteer één van onze bouwvakkers die specialist zijn in hun vak! bouwvakkersonline biedt u de geschikte vertrouwenspersoon aan, om u bij te staan met raad en daad. 

Het lijkt wel een match made in heaven - renovatie en isolatie zijn inderdaad onlosmakelijk met elkaar verbonden. En terecht! Het levert de verbouwer heel wat voordelen op:

 • Lager energiefactuur
  Wanneer je voldoende isoleert, zal er minder koude en warmte binnenglippen of ontsnappen: in de winter blijft het lekker warm, in de zomer dan weer lekker fris. Je verwarming en airconditioning moeten minder hard werken, en dat zie je op je rekening: je energiefactuur zal tot 30% lager liggen!
 • Recht op premies
  Niet alleen je energiefactuur daalt, je krijgt ook nog eens recht op een aantal premies, zowel bij de overheden, netbeheerder, gemeente als provincie. Ga dus zeker alle voorwaarden na en laat je ondersteunen door een betrouwbare bouwvakker uit ons netwerk.
 • Belastingvermindering
  Bij ingrijpende energetische renovaties heb je recht op een vermindering van de onroerende voorheffing, tot wel 100% in de eerste vijf jaar.
 • Ondersteuning andere technieken
  Heb je al geïnvesteerd andere energievriendelijke toepassingen zoals een warmtepomp of hoogrendementsglas? Die investering zal alleen optimaal renderen in combinatie met goede isolatie, zodat er geen warmte ontsnapt!
 • Geluidsisolatie
  Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, biedt het niet enkel thermische isolatie maar ook geluidsisolatie. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg? Dan zal je minder last ondervinden van omgevingsgeluiden!

Van het dak tot de kelder isoleren: hoe & waar beginnen?

Het dak is met voorsprong de grootste oorzaak van warmteverlies. Doordat warmte stijgt, gaat er via deze weg gemiddeld 30% verloren. Hoe je bij dakisolatie best te werk gaat hangt af van het soort dak. Beschik je over een hellend dak? Dan wordt de isolatie meestal tussen of onder de spanten/kepers aangebracht, m.a.w. langs binnenuit (maar zie ook sarkingdak voor isolatie langs buiten). Bij een plat dak gaat men net langs buiten isoleren om vochtproblemen te vermijden.

Tip: Gebruik je je zolder niet? Dan kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Een tweede zwakke plek zijn de muren, goed voor zo’n 20% van het warmteverlies. Beschik je over een spouwmuur? Dan is het na-isoleren van de spouw de interessantste optie, zeker vanuit financieel standpunt. Door deze holle ruimte te gaan opvullen met isolatiemateriaal, maak je van je muren een dik isolatieschild. Spouwmuurisolatie wordt ook vaak verkozen boven muurisolatie omdat je

 1. t.o.v. binnenmuurisolatie geen plaats binnenshuis verliest. Door de dikke isolatielaag verkleinen de ruimtes.
 2. t.o.v. buitenmuurisolatie geen nieuwe gevelbekleding nodig hebt. Het uitzicht van je gevel hoeft dus niet aangepast te worden.

Geen spouw? Geen nood, dan kan je nog altijd de gevel langs buiten isoleren. Liever geen nieuwe gevelbekleding? Of moet de binnenafwerking toch aangepakt worden? Dan kan je er eventueel voor kiezen om langs binnen te isoleren, rechtstreeks tegen de binnenmuren.

Gaat het om een uitgebreide renovatie? Dan zou je ook vloerisolatie kunnen overwegen. Met vloerisolatie zal je al sneller geneigd zijn om de verwarming een graadje lager te draaien. Om echter voldoende isolatie aan te brengen, moet je wel een behoorlijk deel van de vloer uitgraven om de nieuwe vloeropbouw te kunnen voorzien. Wil je het eenvoudiger oplossen? Kies er dan voor om de kruipruimte te isoleren!

Tip: Wanneer je dak en muren voldoende geïsoleerd zijn, zou het zonde zijn om langs ramen en deuren nog warmteverlies te lijden. Voor de ramen kies je best voor hoogrendementsglas of driedubbelglas met goede thermische isolatiewaardes. Maar er is ook veel verschil wat betreft de profielen: vergelijk hier de eigenschappen van ramen uit PVC, hout en aluminium.

Een laatste vraag die je misschien hebt is: “in welke stap van het renovatieproces moet ik starten met het huis isoleren?”. Dat doe je aan het begin, m.a.w. na de nodige afbraakwerken en het aanbrengen van de stuttingen. Werk van boven naar beneden: pak eerst het dak aan, gevolgd door de muren en tot slot de vloer. Pas daarna kan je beginnen met het plaatsen van technische installaties, zoals verwarming en ventilatie. 

Onze bouwvakkers staan u graag bij in al uw renovatie en/of isolatieplannen. Contacteer de bouwvakker in uw regio voor het passend advies.