Blog
Geschreven door bouwvakkersonline op 19 november 2020

soorten parket

STEVIG MET DE VOETEN OP DE GROND

Ben je van plan om voor een parketvloer te gaan, maar zie je door het bos de bomen niet meer? Speciaal voor jou zetten we de verschillende mogelijkheden eens onder elkaar.

Er zijn drie grote verschillen: massieve vloeren, halfmassieve vloeren en synthethisch parket. Deze laatste is ook wel bekend als 'laminaat'.  Hieronder zie je ze één voor één in detail.
 

     Massieve vloeren

De naam zegt het op zich al. Deze parketvloer bestaat uit planken van massief hout. Als je voor deze optie kiest heb je de keuze tussen lange massief houten planken of kleinere strookjes. Als je met kleinere strookjes werkt heb je vaak nog de bijkomende optie om ze in een bepaald patroon te laten vastlijmen of spijkeren.
De prijs wordt hier vooral bepaald door de houtsoort, maar ook door de dikte en grootte van de planken. Dit is een zeer kwalitatieve, maar ook een duurdere optie.


     Halfmassieve vloeren

Deze tweede soort bestaat uit verschillende lagen. De onderste en middelste lagen bestaan vaak uit multiplex of MDF. De bovenste laag is dan een dunne laag edel hout (3 à 6 cm).
Deze vloer is in vele gevallen budgetvriendelijker dan massieve vloeren. Het nadeel is wel dat je ze minder vaak kunt schuren dan een massieve vloer.


     Synthetisch parket (laminaat)

Dit is vrijwel de goedkoopste optie. In feite is dit een volledig ander type vloer. Deze vloer is slechts een fotografische reproductie van een parket en dus geen echte houten vloer. 
Het grote voordeel is dat deze vloer eenvoudig is om te leggen, waardoor ze veel minder kost dan een echte houten vloer. Het blijft echter een reproductie en geen echte authentieke houten vloer.

 

Ben je nog op zoek naar een stielman die dit voor jou kan verwezenlijken? Bij bouwvakkersonline.be vind je ongetwijfeld wat je zoekt.