Blog
Geschreven door bouwvakkersonline op 23 november 2018

Verfkleuren kiezen en combineren

Hoe kies je de juiste verfkleuren en hoe combineer je ze?

Kleuradvies afgestemd op de ruimte die u wilt laten schilderen.

Het kiezen van verfkleuren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Volg ons 5-stappenplan en stel een smaakvol en origineel kleurenpalet samen.


Stap 1: Warme of koude kleuren?

Kleur advies slaapkamer- warme kleuren - passieve ruimte

Kleuren hebben als het ware een gevoelstemperatuur. We ervaren ze van nature als warm of koud. In de illustratie zie je een opdeling tussen warme kleuren (rood, oranje, geel), koude kleuren (groen, blauw, paars) en neutrale kleuren (bruin, grijs).

Ga je voor warme of koude muurverf kleuren? Daarvoor kijk je eerst naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren.

Kijk ook naar de lichtinval in de ruimte. Komt er veel of weinig natuurlijk licht binnen? Is de kamer op het noorden of zuiden georiënteerd? Noordelijk licht maakt de kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer. In een living aan de noordzijde van je woning zal je wellicht extra warme tinten op de muren zetten.

Kleuradvies- koude kleuren - actieve ruimte - trappenhal

Verfkleuren mag je niet los zien van alle andere kleuren en materialen in ruimte. Uiteindelijk moet je interieur één harmonieus geheel vormen. Kijk dus ook naar de vloerbekleding, gordijnen en meubels. Een houten parketvloer geeft vanzelf een warm gevoel, terwijl een vloer uit tegels of beton een kille indruk maakt. Met een warme tint op de muren kan je die kilte compenseren.

Tenslotte heeft ook de glansgraad van de verf een invloed op de gevoelstemperatuur. Een matte afwerking oogt warmer, een glanzende afwerking van dezelfde kleur oogt kouder.

Stap 2: hoe je kleurgroep kiezen?

Kies je favoriete kleurgroep, hierdoor laat u zich best bijstaan door een professioneel. Wanneer u een afspraak vastlegt met een schilder, dan zal deze vakman u laten kiezen uit tal van kleurgroepen, laat u professioneel adviseren, want uw schilder is de aangewezen persoon voor advies op maat.

Stap 3: hoe je accentkleur kiezen?

Geef meer kracht aan witte kleur met mosterdgeel + kleuren en producten

De accentkleur is de meest opvallende of levendige kleur in je combinatie. Deze kleur wordt op het focuspunt van de ruimte geplaatst.

In de living is dat bijvoorbeeld de schoorsteenmantel of de plaats waar je een schilderij zou ophangen.

kleuradvies - accent muur kiezen slaapkamer kleuren

In de slaapkamer leg je het kleuraccent aan het hoofdeinde van het bed of op de muur zijdelings naast het bed.

In de werkkamer schilder je de wand zijdelings naast je bureau in de accentkleur. Dit om te vermijden dat je recht op een felle kleur kijkt als je zit te werken.

Een muur met ramen schilder je best in een lichte of neutrale kleur. Als je hier een accentkleur zet, komt dat al snel overweldigend over. Door het tegenlicht wordt de donkere kleur naar binnen getrokken en gaat de hele ruimte kleiner lijken.

Je merkt dat ook het kiezen van een accentkleur niet zo evident is, ook hiervoor raden wij aan om het advies van de professionele schilder te raadplegen. Samen vinden jullie zeker een perfecte oplossing. 

Stap 4: hoe kleuren combineren?

Voor elke ruimte kies je een combinatie van 3 kleuren. Je hebt de volgende mogelijkheden om je combinatie te laten vervolledigen:

kleuradvies -  badkamer kleuren combineren

Toon-op-toon kleurencombinatie: binnen één kleurgroep staan de kleuren verticaal gerangschikt van licht naar donker. Om een toon-op-toon combinatie van 3 kleuren te maken, kies je 1 lichte tint, 1 donkere tint en 1 tussenliggende tint uit dezelfde kleurgroep.

Possibilities-herontdekte helden-woonkamer

Combinatie met neutrale kleuren: combineer je accentkleur met 1 lichte neutrale kleur en 1 donkere neutrale kleur. De bruine kleurgroep straalt meer warmte uit, terwijl de grijze kleurgroep iets frisser aanvoelt.

Kleur advies - gedurfde combinatie - slaapkamer kleuren kiezen

Gedurfde kleurencombinatie: combineer je accentkleur met 2 kleuren uit een andere kleurgroep. Voorbeeld: blauwgroen combineer je met 1 licht- en 1 donkergeel.

Stap 5: Wees zeker van je kleurkeuze!

Samen met uw vakman geloven we dat u zeker de beste keuze zal gemaakt hebben voor uw project. Genieten maar...

bron: levis.be