Blog
Geschreven door bouwvakkersonline op 30 april 2021

Zonnepanelen in 2021

Is het in 2021 nog steeds de moeite waard om zonnepanelen te laten plaatsen? Zeker en vast! Wie vanaf 2021 zonnepanelen plaatst, heeft recht op een investeringspremie. Akkoord, de terugdraaiende teller is niet meer van kracht, maar zonnepanelen plaatsen blijft wel degelijk een rendabele investering.

 

DE NIEUWE INVESTERINGSPREMIE

De Vlaamse overheid heeft in 2020 een nieuwe investeringspremie aangekondigd voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013. Het gaat in 2021 om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste 4 kWp en van € 150 per kWp voor de kWp tussen 4 en 6 kW, met een maximum van € 1 500 per installatie. Voor installaties die in dienst worden genomen in de jaren 2022 tot 2024, zou de premie jaar na jaar zakken. Ter vergelijking: voor een basisinstallatie betaal je vaak tussen € 1 100 en € 1 350 per kWp. (testaankoop)

De premie zorgt dus eigenlijk voor een daling van de aanschafprijs. Dit maakt het installeren van zonnepanelen een stuk interessanter dit jaar.

 

 

FINANCIEEL BLIJVEN ZONNEPANELEN INTERESSANT

Wellicht wel dé hamvraag waarop iedereen een antwoord wil. Zonnepanelen bijven wel degelijk een verstandige investering in 2021. Twee factoren zijn belangrijk bij het rendement van jouw zonnepanelen:

Ten eerste is er de aanschafprijs. Met een aanschafprijs van 1250 euro per kilowattpiek (kWp) bekom je volgens testaankoop een rendement van 3,5% tot 5,6% per jaar. De exacte waarde hangt sterk af van de tweede factor: de oriëntatie van de zonnepanelen. Een gunstige oriëntatie van jouw panelen vertaalt zich in een significant verschil in de opbrengst. Vraag hier zeker eens naar bij jouw installateur.

 

Ben je nog op zoek naar een installateur van zonnepanelen? Wij hebben heel wat bekwame vakmensen op onze website. Ondek onze toppers hier.

 

 

 

Bron: www.test-aankoop.be